sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Täydelliset hampurilaiset ja hampurilaismajoneesi


Tehtiin tänään Villen kanssa t ä y d e l l i s i ä hampurilaisia. Siis täydellisiä. Villen spesiaali on ollut majoneesi jo noin vuoden ajan, ja se on koko ajan hakenut täydellistä muotoaan. Tänään Ville ilmoitti, että nyt se on täydellistä, joten suostuttelin armaani jakamaan reseptin tähän täydelliseen majoneesiin blogissani. "Hampurilaisissa yksinkertaisuus on kaunista, ja kikkailun sijaan kannattaa keskittyä hyviin raaka-aineisiin", sanoi hampparimestarini, kun kysyin, mitä kirjoitan hampurilaispostauksen esipuheeseen. Ja näinhän se on. Alta löytyvät siis ohjeet Villen hampurilaismajoneesiin ja hampurilaisiin sellaisina, kuin me ne koemme täydellisiksi. Eli siis sellaisina kuin ne objektiivisesti ovat täydellisiä.
Villen täydellinen hampurilaismajoneesi
Tarvitset:
  • 2 kananmunankeltuaista (+ ihan pieni osa valkuaista)
  • 3-4 dl ruokaöljyä
  • suolaa ja pippuria
  • puolikkaan sitruunan mehun
  • makeaa chilikastiketta
  • ketsuppia
  • sinappia

Tee näin:
  1. Ota kananmunat ja ruokaöljy huoneenlämpöön puoli tuntia ennen valmistusta.
  2. Erottele kananmunista keltuaiset ja laita ne kulhoon. Mukaan voi ottaa hieman valkuaista tuomaan kuohkeutta.
  3. Lorota öljyä tasaisena ohuena nauhana ja vispaa samalla niin &#!&&!!&:sti. Kannattaa käyttää tyttöystävää lorotusapuna.
  4. Lorota ja vispaa kunnes rakenne alkaa muuttua emulsioksi.
  5. Mausta suolalla, pippurilla ja lisää sitruunamehu. Tarkista maku.
  6. Mausta ketsupilla, sinapilla ja chilikastikkeella oman maun mukaan. Suosittelen maustamaan reilulla kädellä.
Jos emulsiointi ei onnistu, älä masennu. Ota uuteen kulhoon keltuainen ja lorota öljyn sijaan epäonnistunut majoneesi hitaasti koko ajan vispaten keltuaisen sekaan.
Hampurilaiset
Pihveihin tarvitset
  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 1 kananmunan
  • aitoa cheddar-juustoa
  • suolaa ja pippuri
Lisukkeeksi tarvitset:
  • 4 Muhku-tyylistä sämpylää
  • pihvitomaatin
  • lehtisalaattia
  • suolakurkkuja
  • marinoitua punasipulia, johon tarvitset:
    • yhden punasipulin
    • pari ruokalusikallista ruokaöljyä
    • pari tippaa balsamicoa tai muuta viinietikkaa
    • 1 tl sokeria
    • suolaa ja pippuria
  • itsetehtyä Villen hampurilaismajoneesia

Tee näin:
  1. Tee majoneesi (ks. ohje yllä).
  2. Leikka punasipulit ohuiksi siivuiksi ja laita marinoitumaan öljyn, balsamicon ja mausteiden kanssa vähintään kymmeneksi minuutiksi (mitä kauemmin sen parempi).
  3. Silppua tomaatti ja salaatti.
  4. Sekoita jauheliha, kananmuna ja suola ja pippuri kulhossa. Muotoile taikinasta neljä pyöreää ja litteää pihviä ja paista kuumalla pannulla sopivan (ei liian) kypsiksi. Höylää cheddarista reilut siivut jokaisen pihvin päälle, kun pihvit ovat miltei kypsiä, ja paista vielä niin kauan, että juusto sulaa sopivasti pihvin pintaan.
  5. Paahda sämpylöitä kuumalla pannulla niin, että ne hieman rapsakoituvat ja lämpenevät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti