perjantai 10. huhtikuuta 2015

Pikasämpylät synttäribrunssille


Ville täytti eräänä pimeänä tammikuisena aamuna vuosia, ja taioin silloin kullanmurua herättämättä Villen tyylisen synttäribrunssin pöytään, johon synttärisankari sai suoraan sängystä herätä. Villen näkökulmasta tärkeimmät olivat varmasti nakit ja pekonit, mutta koska käsittääkseni brunssiin liittyy olennaisesti aina jotain itsetehtyä, leivoin pöytään myös sämpylöitä. Villellä taisi olla tuolloin kahdeksan aamu, eikä aamuneljältä hiivan kohottelun odottelua varten herääminen hirveästi houkutellut, vaikka toki mitä tahansa olisinkin tehnyt onnistuneen synttäriyllärin eteen. Löysin onnekseni loisteliaan reseptin hiivattomiin sämpylöihin, ja niistä tuli hyviä kuin unelma! Vihaan, siis  v i h a a n  hiivan käyttämistä leivonnassa, sillä se ei jotenkin ikinä onnistu, joten jos jollekulle muullekin on vastenmielistä yrittää saada tuota mystistä ainesosaa käyttäytymään toivotulla tavalla, tässä on oikein oiva ja ennen kaikkea nopea ratkaisu siihen!
Pikasämpylät ilman hiivaa
Tarvitset:

  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl ruisjauhoja (tai mitä tahansa jauhoja)
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 2 rkl siirappia tai hunajaa
  • 2,5 dl maitoa
  • 0,5-1 dl juustoraastetta

    Tee näin:
    1. Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola.
    2. Lisää joukkoon siirappi/hunaja ja maito ja sekoita tasaiseksi.
    3. Sekoita halutessasi taikinan joukkoon puolet juustoraasteesta.
    4. Pyörittele takinasta sämpylöitä jauhoisilla käsillä ja nosta uunipellille. Tai jos laiskuus iskee, nosta lusikalla epämääräisiä nokareita suoraan pellille.
    5. Painele kevyesti loput juustoraasteesta sämpylöiden pinnalle.
    6. Paista 200-asteisessa uunissa 12-15 minuuttia.
    7. Nautiskele lämpiminä!

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti