maanantai 11. elokuuta 2014

Pizzahienostelua

Ollaan Villen kanssa innostuttu tekemään italialaista pizzaa, siis sellaista, jossa keskiössä on rapea pohja ja itsetehty tomaattikastike valtavan täytemäärän sijaan. Ihanaa hifistelyä ja pitkällistä ruoanlaittoa kaksistaan, aika kivaa! Eräänä viikonloppuna tekemästämme versiosta tuli nyt vihdoin ja viimein täydellinen. Se oli niin hyvää, ettei annettu toisillemme suunvuoroa ruoan hehkuttamisessa, ja pellillinen tätä jumalten pizzaa upposi yhdeltä istumalta. Pohjustinkohan nyt tarpeeksi ylisanaisesti?
Täydellinen italialainen pizza
Tarvitset:

Pohjaan:
  • n. 3 dl durum-vehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1,5 dl vettä
  • 1,5 rkl oliiviöljyä

    Tomaattikastikkeeseen:
  • 1 iso sipuli
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 500-700 g tuoreita tomaatteja
  • pippuria
  • suolaa
  • 1-2 tl sokeria
  • lorauksen valkoviiniä
  • tuoretta basilikaa
  • tuoretta timjamia

    Täytteeksi (esim.):
  • 125 g mozzarellaa
  • 100 g ilmakuivattua kinkkua
  • rucolaa

    Tee näin:

    Pohja:
    0. Laita uuni lämpeämään 275-300°C, ja laita myös pelti kuumenemaan uuniin.
    1. Sekoita jauhoihin leivinjauhe ja suola.
    2. Tee jauhoista taikina lisäämällä vesi, ja lisää hetken vaivaamisen jälkeen oliiviöljy.
    3. Sekoittele taikinaa ja tasaile ainesosia niin kauan, että käsissäsi on kiinteä pallo.
    4. Kauli kiinteä pallo ohuen ohueksi levyksi leivinpaperilla ja pirskottele päälle hieman oliiviöljyä.
    5. Paista pelkkää pohjaa kuumassa uunissa kuumalla pellillä 5 minuuttia, ja käännä tämän jälkeen pohja ympäri. Paista vielä toiset 5 minuuttia kunnes pohja on rapea. Pohjan tulee olla niin rapea, että se pysyy sormenpäillä kasassa.

    Tomaattikastike:
    1. Pilko sipulit ja valkosipulit suurpiirteisesti pannulle ja kuullota runsaassa oliiviöljyssä.
    2. Lisää yhtä suurpiirteisesti viipaloidut tomaatit ja mausta suolalla, pippurilla ja sokerilla. Lisää tilkka valkoviiniä.
    3. Anna kiehua hiljakseen n. 20 min verran niin, että nestettä on haihtunut sopivasti.
    4. Lisää timjami ja basilika, ja anna hautua vielä hetki.
    5. Soseuta tomaattikastike sauvasekoittimella tasaiseksi.

    Viimeistely:
    1. Levitä rapeaksi paistetun pohjan päälle sopivan runsaasti tomaattikastiketta ja viipaloitu mozzarella.
    2. Paista n. 5 minuuttia niin, että mozzarella sulaa sopivasti.
    3. Lisää pizzan päälle vielä ilmakuivattu kinkku ja lämmitä uunissa minuutin verran.
    4. Heittele päälle rucolaa.




  • Hyvä ruoka vaatii mun mielestä aivan ehdottomasti arvoisensa jälkiruoan, muuten ateria jää keskeneräiseksi eikä hyvä olo ole maksimoitu. Tein jälkkäriksi puolesta litrasta mansikoita ja Fazerin tummasta suklaasta suklaamansikoita, ja koska en ollut aiemmin maistanut tätä yhdistelmää, suorastaan häkellyin niiden täydellisen harmonisesta avioliitosta.


    Ruoka on ihana asia!

    Ei kommentteja:

    Lähetä kommentti